Evet, İşe Yarıyor

Proteoglikanlar ve Saç büyüme Döngüsü

Kadınların %60’nın ve erkeklerin %80’nin hayatlarında en az bir kez saç dökülmesi problemi ile karşılaşacaklarını biliyor muydunuz?

Ancak ne tür bir saç dökülmesi olursa olsun, saç büyüme döngüsü bundan her zaman olumsuz etkilenmektedir.

Saç büyümesinin birçok farklı türü ve nedeni vardır: Stres, Genetik faktörler, Diyabet, Hormonlar, Hipertansiyon, Hipertiroidi, Yetersiz beslenme, İlaç kullanımı, Doğum sonrası dönem

Bununla birlikte profesyonel bir yaklaşım olmadan, kişiye ait saç dökülmesi tipi ve altta yatan nedeni tespit etmek oldukça güçtür.

Son 30 yılda saç folikülünün benzersiz işlevini ve saç büyüme döngüsünü ortaya çıkarabilmek için çok kapsamlı araştırmalar yapılmıştır. Bu çalışmalar spesifik bir protein çeşidi olan proteoglikanların saç büyüme döngüsünde hayati roller üstlendiğini ortaya çıkarmıştır.

Araştırmalar daha da genişledikçe, saç dökülmesinin altında yatan neden ne olursa olsun, proteoglikanların büyüme faktörleri üzerindeki etkisiyle, bozulan saç büyüme döngüsünü tersine çevrilebileceği gözler önüne serilmiştir.

Saç büyüme döngüsü 3 fazdan oluşmaktadır. Anajen(Büyüme) fazı, Ketojen (Geçiş) fazı ve Telojen(Dinlenme) fazı. Saç dökülmesini takiben döngü anajen faza geri döner ve süreç baştan başlar.

Bilimsel araştırmalar proteoglikan sayılarının anajen fazını takiben oldukça düştüğünü ve telojen fazda minimum konsantrasyona ulaştıklarını kanıtlamıştır. Bu da bize proteoglikan konsantrasyonlarının attırılması saç dökülmesi sorununu ortadan kaldırabilecek tedavi seçeneği mi sorusunu sormamıza ön ayak olmaktadır.

Diğer adıyla Proteoglikan Replasman Tedavisi sorumuza cevap olarak önümüzde durmaktadır.